Autocarul răsturnat în Muntenegru nu a fost ridicat din prăpastie

Autocarul răsturnat în Muntenegru nu a fost ridicat din prăpastie
Publicat: 02/07/2013, 13:52
Actualizat: 06/02/2019, 06:32

Autocarul răsturnat în Muntenegru nu a fost ridicat din prăpastie, mai sunt încă acolo lucruri ale victimelor, iar anchetatorii muntenegreni nu au finalizat încă procesul verbal de cercetare la fața locului, a declarat, marți, procurorul general al României, Tiberiu Nițu.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție a spus că anchetatorii din Muntenegru care cercetează accidentul în care și-au pierdut viața 18 români și alți 29 au fost răniți au comunicat că nu au finalizat procesul verbal de cercetare la fața locului.

„Cercetările continuă, colega noastră procuror din România a luat legătura cu procurorul din Muntenegru, care a comunicat că nu a fost finalizat încă procesul verbal de cercetare la fața locului, urmează în cel mai scurt timp”, a spus Tiberiu Nițu, la Consiliul Superior al Magistraturii, unde sunt intervievați candidații la funcții de conducere din Direcția Națională Anticorupție și Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Acesta a precizat că procurorul de caz din Muntenegru a mai comunicat că autocarul nu a fost ridicată de la locul accidentului, în mașină mai sunt unele lucruri ale victimelor.

„Este încă acolo, este foarte grea această operațiune de ridicare a epavei din prăpastie. De asemenea, mai sunt încă lucruri ale persoanelor din autocar în epavă. O mare parte din bunuri au fost aduse în România și, cu sprijinul ofițerilor de poliție, am reușit să restituim familiilor victimelor sau victimelor, celor care au putut să își ia bunurile”, a adăugat Nițu.

Procurorul general a mai spus că anchetatorii au audiat persoanele rănite în accidentul din Muntenegru, mai puțin pe cei care sunt în comă la spital și pe cei care sunt în stare postoperatorie.

Întrebat dacă anchetatorii din Muntenegru au început în acest caz urmărirea penală „in rem”, Nițu a spus că nu are aceste date și că nu cunoaște procedura din Muntenegru în astfel de situații. El a dat asigurări că, odată ce va primi informații mai consistente din Muntenegru, le va comunica.

Întrebat ce calitate are Ștefan Grigore în dosarul de la Parchetul instanței supreme, Nițu a spus că în prezent cauza este în faza actelor premergătoare și că acesta are calitatea de reprezentant al firmei care a asigurat transportul.

Procurorul general al României a subliniat că nu are o concluzie în acest moment, după audierea persoanelor care au fost în autocar și a reprezentanților firmelor.

„Noi încă facem cercetări, analizăm actele și o să vă comunicăm în timp util și concluziile”, a mai spus Tiberiu Nițu.

Șeful Direcției de Investigații Criminale, chestorul de poliție Viorel Vasile, a declarat, luni, că au fost audiate 20 de persoane dintre supraviețuitorii accidentului din Muntenegru, ceilalți nouă urmând să fie chestionați în momentul în care starea de sănătate le va permite.

Acesta a mai spus că, începând de marți, vor fi restituite o parte din bunurile persoanelor implicate în accident, care au fost găsite în prăpastie și remise poliției de către autoritățile din Muntenegru.

„Începând cu mâine (marți, n.r.) dimineață, primele persoane vor fi invitate, le vor fi prezentate aceste obiecte și le vor fi restituite. Doar acelea care sunt clar ale lor, urmând ca pe celalte să le restituim pe parcurs, și doar cele care nu folosesc anchetei, pentru că s-ar putea ca unele dintre ele, cel puțin imaginile, să folosească anchetei și atunci să mai dureze puțin”, a precizat Viorel Vasile.

Întrebat dacă există imagini, șeful DIC spus că nu știe. „Noi le-am primit sigilate, ele sunt sigilate în acest moment, vedem după ce desigilăm”, a completat acesta.

La Jandarmeria Română au venit, marți, mai multe persoane pentru a ridica lucrurile celor care au fost în autocarul răsturnat în Muntenegru.

Un autocar cu turiști români a căzut într-o prăpastie de pe podul Grlo din Muntenegru, pe 23 iunie, în urma accidentului pierzându-și viața 18 persoane, iar ceilalți 29 de pasageri fiind răniți.

Un copil muntenegrean care era pe pod a fost acroșat ușor de autocar și a fost rănit.

Trei persoane rănite în accidentul din Muntenegru sunt în continuare în comă, la o săptămână de la producerea tragediei, starea celorlalți răniți internați în spitalele Floreasca, Universitar, Elias și Bagdasar-Arseni fiind în ușoară ameliorare, potrivit medicilor.

Parchetul General face o anchetă în cazul accidentului, sesizându-se din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Ștefan Grigore, patronul firmei Gregory Tour, care a asigurat transportul turiștilor implicați în accidentul din Muntenegru, a fost, luni, la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a da noi declarații în fața procurorilor care anchetează cauza. Acesta a declarat că a prezentat, până la acest moment, toate documentele necesare procurorilor în ancheta privind accidentul din Muntenegru, precizând că acestea sunt în regulă.

Anchetatorii muntenegreni au stabilit că autocarul se deplasa cu o viteză de 80 de kilometri pe oră, aceasta fiind de două ori mai mare decât limita admisă pentru acest sector de drum, potrivit datelor înregistrate de tahograf, furnizate de poliție și citate de presa locală

Ancheta autorităților din Muntenegru a relevat până acum că, în momentul în care autocarul a ieșit dintr-un tunel rutier, carosabilul era umed și este posibil ca șoferul să fi fost incomodat scurt timp de lumina foarte puternică a soarelui, pierzând controlul asupra vehiculului, în curbă, scria presa din Muntenegru.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj”. Capcana întinsă cu dibăcie de hackeri care îi...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Carnea de porc se scumpește deja: prețurile ating apogeul de Crăciun. Cât costă muşchiuleţul de...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Prețul nu e deloc accesibil. Prețul nu e deloc accesibil
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
România, prezentă la „World Robot Olympiad Open Championship”! Ce rezultate au obținut echipele de robotică?